Рекомендована публікація

Фінал Меморіалу Гончаренків + результати групового турніру

субота, 12 вересня 2020 р.

З новими планами, досягненнями та сподіваннями

Про стан і перспективи районного спорту – напередодні Дня фізичної культури і спорту.



Друга субота вересня в Україні – традиційно червоний день календаря. 12 вересня цього року відзначається День фізичної культури і спорту. Окрім традиційних заходів, які з дотриманням усіх санітарно-епідеміологічних вимог і медпротоколу для масових змагань, плануються в нашому районі, це ще й привід поговорити про стан і перспективи спорту на Бородянщині. До нашої бесіди ми підключили обізнаних співбесідників. Це – головний спеціаліст із питань молоді та спорту РДА Тарас Домбровський, директор Бородянської районної ДЮСШ відділу освіти РДА Петро Саханда та директор комунального закладу Бородянська ДЮСШ ОТГ, водночас – голова Бородянської районної федерації футболу та член виконкому Київської обласної асоціації футболу Володимир Шома.


– 2020 рік виявився незвичайним для світу в цілому та спорту зокрема, – починає бесіду Тарас Вікторович. – Зважаючи на карантинні обмеження, пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, по всьому світу відмінили або відклали проведення низки змагань. Ясна річ, торкнулося це й нашого краю. Відмінено обласні змагання з волейболу, баскетболу, інших видів спорту. Відмінено всі дитячі змагання. У рекордно пізні терміни розпочалися обласні турніри з футболу серед дорослих і ветеранських команд. Це все наклало свій відбиток на проведення та планування наших заходів. Проте важливо, що вони все-таки відбуваються, і навіть більше – багато робиться для того, щоб спорт на Бородянщині мав більше умов для розвитку та занять. Впродовж останнього року відкрито чимало нових об’єктів інфраструктури – причому, для різних видів спорту і з доступом всіх громадян.

– Наприклад?

– Відкриті нові майданчики зі штучним покриттям у Пилиповичах і Загальцях. Цілі тренажерні містечка для workout-занять зведено в Загальцях і Новому Заліссі. У Немішаєвому проведено реконструкцію майданчику з синтетичним газоном розміром 20х40. Розпочато будівництво великого поля розміром 110х70 в Бородянці. Досягнуто домовленості з Віталієм Пилипенком щодо проведення дитячо-юнацьких змагань і матчів обласного рівня на СФК «Борекс» – критому стадіоні з натуральним газоном, де раніше проводилися навіть міжнародні турніри. Це все дозволяє значно розширити наші можливості щодо якісного проведення змагань різного рівня.

– Наскільки велика різноманітність видів спорту, які культивуються на Бородянщині?

– Приємно відзначити, що вона велика і має тенденцію до відродження тих видів, які були у нас колись, але з роками трішки забулися. На сьогодні залишається на обласному рівні наш футбол. Збережено команду ФК «Бородянка», яка гідно представляє наш край у Першості Київщини з футболу серед дорослих аматорських команд. Після приходу володаря Кубка України В.А.Юрченка та оновлення складу ФК «Бородянка» вийшла в лідери турніру, перебуває наразі на другому місці. Ясна річ, всі ми мріємо, щоб економічні реалії дозволили повернути футбол Бородянщини на вищий обласний і всеукраїнський рівень – якого колись досягали наші «Машинобудівник», «Рубін» і «Система-Борекс». Сподіваємося на появу спонсора, зацікавленого в системному розвитку футболу.

На міжнародному рівні у нас пауерліфтинг, рукопашний бій, самбо та деякі інші види. Самі знаєте успіхи тренерів Володимира Беттяра, Василя Семиряжка, Миколи Мигалюка та багатьох інших. Безперечно, ми всі мріємо про появу в нашому районі олімпійських призерів, авторитетних на міжнародному рівні спортсменів. Ілона Ольховик, Владислав Остапенко та багато інших спортсменів – це і є наше світле майбутнє, а також приклад для нових поколінь.


– До слова, про спортивну зміну – підключаємо до бесіди Володимира Шому та Петра Саханду. Розкажіть, будь ласка, а в якому стані наразі підготовка юних спортсменів?


– У нашому районі діють ДЮСШ, спортивні клуби та організації, – розповідає Петро Олексійович. – Загалом, у двох Бородянських ДЮСШ при РДА та ОТГ сімома видами спорту займається більше 450 дітей. Працюють секції багатьох видів, зокрема, традиційно найбільш масового та популярного футболу, вільної боротьби, баскетболу, настільного тенісу, рукопашного бою. Спасибі велике таким ентузіастам і досвідченим фахівцям, як Володимир Янчук, а також молоді, що прийшла в тренерський цех – як молоді тренери з футболу Олександр Шома, Олександр Саган, Євген Максюта.

Готові до співпраці з тренерами з вищою освітою та фахом тренерів по роботі з дітьми щодо секції шашок і шахів, роботу якої ми також хотіли б започаткувати – є діти, що цікавляться цими видами та мають певні успіхи, є багаторічні напрацювання ентузіаста шахів Петра Сатановського.

Словом, працюємо планомірно, проводимо заняття та змагання, хоча, ясна річ, ситуація з поширенням коронавірусної хвороби накладає свій відбиток на масові заходи, серед яких – і спорт. Тож ми зі всією відповідальністю ставимося до їх проведення, розуміючи серйозність виклику, який постав перед людством.

– Щодо наймасовішого виду спорту розпитуємо Володимира Шому – очільника Бородянської районної федерації футболу та члена обласного виконкому. Які успіхи та, можливо, недопрацювання в сучасного футболу Бородянщини?

– Ми раді, передовсім, тому, що зберегли наші змагання, які зазнали одночасно двох випробувань: по-перше, коронавірусна вимушена перерва, по-друге, зміни в адміністративно-територіальному устрої, які зумовили й певну невизначеність щодо організації та проведення змагань, – пояснює Володимир Олександрович.

COVID-19 майже на півроку зупинив усі спортивні змагання в Україні. Зважаючи на суворі, проте справедливі вимоги медичного протоколу, ще не всі з них відновлено, а ті, які проводяться, проходять з обмеженнями щодо глядачів. Приміром, обласні змагання серед ветеранів футболу, в яких бере участь і наша команда, поки провели лише по 2-3 тури. Першість Київщини в щільному графіку лише зараз, восени, зайшла на друге коло. Але ми всі раді тому, що проходять футбольні змагання, тим більше, є значні успіхи – ФК «Бородянка» йде на другому місці в Першості Київщини, маючи реальну можливість підвищитися в класі.

А от в організаційному плані футбол, як дійсно масовий вид спорту, поки залишається в невизначеності. Реформа, яка призводить до появи громад і укрупнення районів, зачіпає й роками встановлену ієрархію футболу. В єдиному Бучанському районі об’єднується відразу три райони – у кожному з них є свої федерації, і як бути з усіма існуючими змаганнями, хто кому буде підпорядковуватися і чи вийде з точки зору фінансів і логістики налагодити такий великий з точки зору учасників і переїздів турнір – це поки неясно. І ні всеукраїнська, ні обласна асоціації футболу поки не можуть надати нам пояснення щодо подальшої роботи. Добре, що Бородянська та Макарівська федерації в останні роки знайшли спосіб зберегти регулярні змагання між командами селищ і сіл, тож Об’єднаний чемпіонат визначає чемпіона та призерів і радує хорошим футболом.

Ми, вся спортивна громадськість Бородянщини, хочемо висловити вдячність нашим РДА та ОТГ за підтримку. Тільки завдяки їхній допомозі стали можливими масштабні інфраструктурні проекти та участь у регулярних змаганнях. Дякуємо за розуміння в наш складний час. Намітили собі вже плани на наступний рік. Самі мріємо про нове футбольне поле, також хочемо накрити один із штучних майданчиків у Бородянці для більш комфортного проведення змагань у холодний період року.

Коронавірус завдав тяжкого удару всім масовим заходам, але, слідуючи вимогам лікарів, ми потихеньку взялися до роботи й відновили певні змагання. Так, під егідою нашої ОТГ в обласних змаганнях беруть участь команди ДЮСШ всіх вікових категорій від 2006 до 2014 р.н. І хоча загалом спортивні змагання відновлено ще не в повній мірі, ми сподіваємося, що з часом всі вони будуть проводитися й давати можливість займатися спортом всім бажаючим.

Принагідно хотілося б привітати всіх фізкультурників, спортсменів, тренерів нашого краю зі святом. Незважаючи на важкі часи, у нас будуть заходи до Дня фізичної культури та спорту, зберуться провідні спортсмени, ветерани, пройде нагородження та змагання. Спорт дає нам надію на здорове, цікаве, яскраве майбутнє. І в цьому – його краса та сила.



Немає коментарів:

Дописати коментар