Рекомендована публікація

Фінал Меморіалу Гончаренків + результати групового турніру

субота, 7 листопада 2020 р.

50 років слави пісківського «Рубіна»

 

7 листопада свій ювілей святкує один із найавторитетніших футбольних клубів Бородянщини.

У пісківського футболу – багаті традиції. Прихильники нашого футболу знають, що саме місцевий «Рубін» у 1979 році здобув почесне звання чемпіона Київської області, пізніше неодноразово здобувавши медалі, в 2014 році виграв престижний Меморіал Кирсанова, а також неодноразово здобував звання чемпіона, володаря Кубка та суперкубка Бородянського району.

Зараз уже важко собі уявити, що колись було інакше. Але коли 23-річний Леонід Лавриненко повертався на свою малу батьківщину, застав, що на певний час футбольну естафету в Пісківці було перервано. Бракувало інфраструктури, провідні пісківські молоді футболісти грали деінде, не вистачало об’єднавчої сили та ініціативи для того, щоб змінити ситуацію.

Лавриненко на той час сам перебував на роздоріжжі: в молодого воротаря за плечима була школа столичних «Трудових резервів», а також виступи за команди Шахтар» (Дзержинськ), «Старт» (Чугуїв) та «Авангард» (Орджонікідзе), але через важку травму був вимушений рано закінчити грати. Набутий в командах майстрів далеких міст досвід він спрямував на розвиток футболу в рідному селищі.


– Ми молоді були, футбол любили безмежно, – розповідає Леонід Васильович. – Коли я через травму в 23 роки завершив виступи, то опинився ніби на роздоріжжі. Пограти, як слід, не встиг – футболом ще не надихався, тому вирішив повернутися в рідне селище й спробувати зробити щось хороше тут. На той час уже існував Пісківський склозавод – флагман промисловості району. Мене взяли туди на посаду інструктора зі спорту, але робити було ніби нічого – в селищі на той час були втрачені традиції, кілька років навіть не було своєї футбольної команди, пустував старий стадіон біля водокачки. Довелося створювати команду та будувати нову арену з нуля. Дуже допомагав ентузіазм місцевої молоді та підтримка місцевої селищної ради та склозаводу. Виявилося, що футбол у Пісківці не розлюбили, просто не було людини, яка б об’єднала разом у спільній справі і начальство, і футболістів, і вболівальників. Довелося такою людиною ставати мені…


7 листопада 1970 року було створено футбольну команду «Рубін» при склозаводі. Паралельно вирішувалося питання інфраструктури, тому що старий стадіон в селищі був занедбаний. Я почав ходити на прийоми до начальства – пояснювати, що за короткий час вдалося підтягнути футбольний актив, зібрати місцевих хлопців, команда росте – а грати ніде. Обходив усі інстанції, аж поки мені затвердили всі документи й дали «відмашку» для старту будівництва. Роботи почали фактично в 1972 році, але йшли вони важко – з затяжними паузами. Закінчили стадіон в 1975 році. 9 травня того року ми його відкрили.

Пліч-о-пліч працювали будівничі стадіону та футбольна команда. Тому й прийшли успіхи.

У 1974 році «Рубін» вперше зійшов на обласний п’єдестал, здобувши срібні медалі чемпіонату Київщини. Надалі в 1976-80 роках заводська команда Пісківки не покидала п’єдестал пошани обласного футболу, здобувши одну золоту, чотири срібних і дві бронзових медалі. Граючи вимушено не в рідному селищі, поки йшла реконструкція стадіону, рубінів ці надихали своїми успіхами будівельників і, як тепер би сказали, спонсорів і меценатів. Тож яким святом для команди став переїзд на свій, власний стадіон!

Наступною віхою в розвитку ФК «Рубін» став вихід на всеукраїнський рівень. Пісківка стала одним із найменших населених пунктів, який мав свою власну команду в першості УРСР серед КФК 1978-1980 років. А Бородянський район на той час був єдиним на всю Україну, який мав у республіканському чемпіонаті колективів фізкультури відразу дві команди! Апогеєм того славного періоду став виграш чемпіонату Київської області 1979 року. То була блискуча команда – з надійним воротарем Дмитром Мойсеєнком, яскравим півзахисником Анатолієм Демченком, шанованими в області братами Остринськими та цілою плеядою самобутніх футболістів.

На жаль, у 80-х «Рубін» пережив певний спад, на деякий час переривалися традиції славного клубу, але новий імпульс він пережив із відродженням чемпіонату району з футболу, в чому визначальна заслуга Бородянської федерації футболу під керівництвом Володимира Шоми. В 2013 році «Рубін» став чемпіоном Бородянського району вперше з 1988-го. Неодноразово команда здобувала срібні та бронзові медалі, кубок і суперкубок району. А вже в наші часи на деякий час повернулася й на омріяний обласний рівень, де провела чимало яскравих сезонів і здобула повагу сильних команд зі всіх куточків Київщини.

В останні роки «Рубін» виступає в об’єднаному чемпіонаті Бородянщини та Макарівщини, а ще – робить добре діло для розвитку футболу нашого краю, делегуючи свої команди в Дитячо-юнацьку футбольну лігу України. Ніколи ще на Бородянщині наша зміна не мала можливості регулярно мірятися силами з найкращими командами-академіями України. Як наслідок, ціла плеяда молодих футболістів підросла та змужніла, даючи надію на гарне майбутнє нашого футболу. Один із рубінівських вихованців, форвард Олег Лига, навіть був запрошений у київське «Динамо», а зараз продовжує виступи на дорослому професіональному рівні…

Залишається лише побажати клубу та громаді продовжити планомірний розвиток футбольного «Рубіна», яскрава зірка якого засвітилася 50 років тому.

– Ви знаєте, я пережив дуже щемливі моменти минулої осені, – зізнався в бесіді з газетою «Вперед» засновник «Рубіна» та будівничий пісківського стадіону Леонід Лавриненко. – Селищний голова Анатолій Рудниченко зібрав ветеранів команди на урочистий вечір з нагоди 40-річчя перемоги «Рубіна» в чемпіонаті Київської області. Зібралися сивочолі ветерани: хтось із них присвятив подальше життя футболу, реалізувався як тренер, інші пройшли державну службу, виробництво, бізнес. Когось нема вже з нами… Але очі їхні загорілися, коли ми пригадували перипетії наших славних футбольних днів. Я побажаю молоді, щоб у них теж був такий КОЛЕКТИВ, як у нас, де стоять одне за одного пісківці і приїжджі хлопці, всі захищають честь «Рубіна». Розкажу вам історію із життя, не дуже радісну, але по-своєму оптимістичну. Якось занедужав наш один «рубінівець». Знадобилася кров від донорів. І я ніколи не забуду, як лікар здивовано запитував: «Та хто це такий, що це за пацієнт? 20 чоловік прийшло, запитують, куди кров здавати, щоб йому допомогти». От так дружать наші футболісти, стоять одне за одного і на полі, і за його межами. Значить, недарма футбольний клуб «Рубін» їх об’єднав, не було «зайвих» чи «чужих» людей у колективі, всі дорожили честю команди…


Присвячується головному тренеру пісківського «Рубіна» та гравцям команди, які у свій час були віце-чемпіонами та чемпіонами Київської області з футболу

Коли були ми молоді,

Звела нас доля ще тоді,

Пісківка і «Рубін» для нас

Сім’єю на той час були.

Доля в кожного своя

Та ми були одна сім'я.

Тому хай буде без прикрас

Ця згадка для усіх нас.

Це в Києві, а не в Пісківці

Був кращим Олександр Шовковський,

А в області і в Бородянці

Кращим за всіх стояв Мітя Мойсеєнко у рамці.

Марченко – він грав по краю

Щербина й Чижик в центрі – знаю

Міша Буряк – він грав зліва,

А Верпахівський грав сміливо

Талько робив свою роботу

І Курінний теж грав в охоту

І Юра Биков добре грав

І супротивників карав.

Володя Беліков завжди на своїй,

На висоті і забивав і віддавав.

Впівзихисті він грав.

Саша Клокун – універсал,

Де необхідно, там і грав.

Брати Остринські сильно грали

І цим Пісківку прославляли.

Зліва в нападі Шевченко,

В центрі нападу Сліпенко

Вони удвох майстерно грали,

Голів багато забивали.

А Шепелюк і Ямковий,

А також Ткач ще молодий

Вони не ждали передач,

А грали завжди, і тоді

Коли потреба – при біді.

Гравці всі сильними були

Зірковий склад по тій порі

«Рубін» усіх перемагав

І нагороди здобував.

Пройшли роки та навіки

Хай згадка лине,

А краса нехай «Рубіна» не згаса!

 

                                                                                                                  З повагою М.Сліпенко      

Немає коментарів:

Дописати коментар