Рекомендована публікація

Фінал Меморіалу Гончаренків + результати групового турніру

суботу, 18 липня 2020 р.

Віктор Юрченко: «Футболістам ФК «Бородянка» прививаємо професіоналізм і патріотизм»



Нашу громаду в Першості Київської області з футболу 2020 року представляє ФК «Бородянка». Отримавши влітку нового головного тренера, команда йде в групі лідерів (четверте місце напередодні п’ятого туру, коли й відбулася наша бесіда). Віктор Юрченко – знаменита особистість у нашому футболі. Представник шанованої в районі футбольної династії, він ставав володарем Кубка УРСР з футболу, забивав у ворота Олександра Шовковського та працював у тренерських штабах заслужених тренерів України В.С.Жиліна, О.О.Томаха та Ю.Г.Школьникова.

Зараз Віктор Аркадійович повернувся на пост головного тренера ФК «Бородянка» після років плідної праці з підростаючим спортивним поколінням. Ми розпитали В.А.Юрченка про підготовку команди до сезону, старт у новому чемпіонаті та цілі й завдання колективу.

– Міжсезоння 2020 року стало небувало тривалим через пандемію коронавірусної хвороби COVID-19. Вікторе Аркадійовичу, як вплинула карантинна пауза на роботу команди?

– Ми встигли провести останню контрольну гру з вишгородцями якраз перед початком карантину. Далі було кілька місяців паузи – як і в усіх футбольних команд України, і лише за місяць до відновлення футбольних змагань було дозволено почати підготовку заново. Ми з розумінням поставилися до санітарно-епідеміологічних вимог. Футболісти мали свої індивідуальні завдання для підтримки форми. Тож готувалися самотужки. А вже ближче до старту сезону-2020 в обласному футболі, коли з’явився протокол проведення змагань і обласна федерація поставила до відому команд, як це робити, ми також взялися до роботи.

Ясна річ, кілька місяців вимушеної «відпустки» позначилася на готовності футболістів. І тренерам додала «головного болю» та роботи. Але така ж ситуація в усіх інших команд – тож ми використали весь той час, який був у нас для підготовки, і в підсумку вийшли на старт в тій готовності, в якій тільки можна було, зважаючи на обставини. Зважаючи на те, що навесні вимушено було втрачено багато часу, зараз чемпіонат проводиться у дуже стислі терміни. Ми, наприклад, вже встигли провести три матчі на тиждень включно з кубковим, що дуже виснажливо для гравців. Хотілося б розуміння зі сторони організацій, що проводять змагання – щоб представницькій команді допомагали хоча б перенесенням локальних матчів…

– Наскільки змінилася команда після вашого повернення?

– Я повернув у ФК «Бородянка» наших досвідчених гравців – воротаря Яценка (він колись викликався в юнацьку збірну України), захисника Домбровського (виступав на найвищому обласному рівні), форварда Старова запросив. До речі, Микола на старті чемпіонату відзначився чотирма голами й був запрошений у заможну команду «Дружба» з Мирівки (Кагарлицький район), яка є лідером Першості області.

– Це єдина на сьогодні втрата?

– Досить відчутна – адже у нас забрали найрезультативнішого бомбардира, але не єдина. Залишив команду захисник Андрій Маринич, якого запросили в ФК «Вишневе» (Києво-Святошинський район). За ним пішов і перспективний юний гравець Іван Власюк. Ще кілька наших, бородянських, гравців опинилися в інших командах Київщини, є вихованці нашого футболу навіть на контракті в клубах Прем’єр-Ліги України.

Ну що ж, ми ставимося до цього з розумінням. Наші двері не зачинені ні для кого. До мене підходять гравці й кажуть: «Вікторе Аркадійовичу, я не пригадую, щоб на тренуваннях у нас було стільки футболістів!» Кількість тих, хто відвідує наші заняття, досягала й 30. Були там і ті з хлопців, хто наразі перебуває в інших командах. Якщо у них вийде проявити себе на найвищому рівні й прославити таким чином Бородянщину – ми тільки порадіємо за них. А в випадку, якщо ці хлопці, отримавши необхідний досвід, вирішать повернутися в рідну команду, із задоволенням ними посилимося.

Ми виховуємо в наших футболістах такі якості, як професіоналізм і патріотизм. Тому вважаємо важливим і підтримати наших гравців у їхніх спробах прорватися в футбол всеукраїнського рівня, і так само прийняти їх назад.

– Як проходить навчально-тренувальний процес?

– Тренування у нас проходять у трьохразовому режимі – у вівторок, середу та п’ятницю. ФК «Бородянка» – аматорський клуб, більшість хлопців мають роботу, але, тим не менш, відвідуваність тренувань дуже хороша. Нас це радує. Адже, хай футбол, у якому ми зараз беремо участь, любительський, але протистоять нам професіонали. Вивчаючи склади суперників, бачу там прізвища, знайомі по Першій і Другій лігах ПФЛ. Є в Чемпіонаті Київщини й колишні гравці збірної України, учасники єврокубків, володарі значних медалей і трофеїв.

Тому я пригадую слова моїх учителів – Віктора Жиліна, Олександра Томаха, Юхима Школьникова. Вони, очолюючи бородянську «Систему-Борекс» (раніше – «Машинобудівник»), навчали нас професіоналізму. Так само ми, тренерський штаб ФК «Бородянка», зараз передаємо наші знання футболістам.

– А хто входить у ваш штаб?

– Це відомі в районі футболісти й тренери – Павло Навальний та Олег Сокол. Навальний, до речі, внесений і в нашу заявку як гравець, тож, у випадку необхідності, може допомогти нам і на полі.

– Що скажете про рівень Першості Київщини з футболу?

– В останні роки я більше займався дитячо-юнацьким футболом, тож обласний чемпіонат серед дорослих відвідував більше як вболівальник. Але можу сказати, що серед учасників турніру в Першій лізі багато добротних, майстерних колективів. У командах є як ветерани, так і молодь. Заявлено чимало легіонерів. А серед учасників Першості 2020 року – «Авангард» (Бзів), недавній володар Кубка України серед аматорів. Відчувається, що є чимало заможних клубів.

На старті найкраще проявила себе мирівська команда, але й інші плюс-мінус однакового рівня. Ми почали сезон із двох перемог у чотирьох стартових турах. Єдиний матч поки що програли (бережанській «Дружбі»), проте попереду чимало випробувань, адже змагання, по суті, лише тільки розпочалися.

– Які завдання стоять перед командою?

– Сам перед собою я поставив завдання – боротися за місці в трійці. Наш колектив – амбітний, прагне завжди до кращого. Розуміємо, що на обласному рівні це зробити дуже складно, але у кожному матчі будемо боротися за перемогу, і на фініші подивимося, чого ми заслуговуємо.

Загалом же, мета ФК «Бородянка» – залучити до футболу нашу, місцеву, молодь. Саме тому в складі нашої команди на сьогодні 99% гравців – вихованці саме футболу Бородянщини. І ми відкриті для молодих гравців, тож в заявку внесли відразу кількох юнаків в віці 17-20 років. На жаль, що на старті сезону через пандемію коронавірусу ми не могли задіяти наших наймолодших футболістів, тому що тільки зараз обласна федерація дозволила брати участь в іграх гравцям, молодшим ніж 18 років. Але нічого, вони матимуть можливість себе проявити.

– Хто підтримує ФК «Бородянка»?

– Вдячні, передовсім, Бородянській громаді. ФК «Бородянка» виступає за підтримки Бородянського селищного голови Олександра Васильовича Сахарука та депутата селищної ради Дмитра Миколайовича Науменка (до речі, багаторазового чемпіона та володаря кубка району в якості футболіста). Особливо вдячні їм обом і всьому депутатському корпусу. Саме ці люди хочуть, щоб на Бородянщині був хороший футбол.

– Звернули увагу на те, що вперше за багато років у команди змінилася форма…

– Потихеньку покращуємо забезпечення ФК «Бородянка» екіпіруванням, реманентом. У футболістів повинні бути умови для вдосконалення своєї майстерності. Ясна річ, Бородянщина з нашими великими футбольними традиціями заслуговує на повернення в Вищу лігу обласного чемпіонату. Це та мета, до якої варто рухатися, і той рівень, до якого треба прагнути. Тому що в минулому наша команда доходила до Першої ліги ПФЛ, вигравала всеукраїнські трофеї, делегувала гравців у Вищу лігу та навіть у збірні команди України. Це – не лише приємні спогади, а й мотивація для нас, тому що ми мріємо виховати нове покоління талановитих гравців і повернути Бородянку на футбольну карту України.

Артур Валерко.
Гравець
Дата народження
Воротарі

Осташевський Микита
21.07.1996
Саєнко Михайло
10.08.1998
Яценко Олександр
13.09.1986
Захисники

Домбровський Тарас
23.11.1988
Легоцький Андрій
06.07.1983
Марцьоха Віктор
29.01.1993
Мороз Максим
02.05.1991
Навальний Павло
23.12.1978
Юрченко Михайло
17.08.1986
Півзахисники

Балковий Ілля
06.07.1997
Ващенко Ярослав
23.04.1990
Володін Сергій
11.08.1993
Гожан Дмитро
29.01.2001
Коломійцев Владислав
15.08.1999
Лисенко Микола
19.12.2002
Лідінфу Павло
18.05.1996
Мажуга Олексій
08.01.1990
Петрушенко Владислав
15.09.1998
Титенко Антон
15.11.1995
Юрасов Артур
11.03.2000
Юрченко Дмитро
28.02.1992
Нападники

Нижник Віталій
25.11.2002
Пісковець Віталій
21.04.1982
Головний тренер

Юрченко Віктор Аркадійович
10.10.1963
Тренери

Навальний Павло Михайлович
23.12.1978
Сокол Олег Федорович
14.10.1978

Немає коментарів:

Дописати коментар