Рекомендована публікація

Фінал Меморіалу Гончаренків + результати групового турніру

середу, 31 липня 2013 р.

Тридцять років тому :: сайт КОФФ пригадує кубковий тріумф "Машинобудівника"

Чергова історія з минувшини, запропонована симпатикам обласного футболу Асоціацією футбольних істориків і статистиків (засновник — заслужений журналіст України Валерій Валерко), стосується Кубка Київщини 1983 року.
Бородянський «Машинобудівник»Турнір, який мав стати винятково цікавим, оскільки рівень аматорських команд області відчутно вирівнявся, зазнав несподіваного й дошкульного удару безпосередньо на старті. Відмовилися від участі або просто не з`явилися на стартовий матч футболісти Богуслава, Володарки, Обухова, Сквири, Ставищ, Таращі, Тетієва та Фастова!.. На щастя, ті,хто залишився, продемонстрував усі найкращі якості. До того ж уникнути несподіванок, як і годиться для кубка, не вдалося. Зокрема, уже в чвертьфіналі розпрощалися з честолюбними мріями сильні колективи Вишгорода (2:4 в Яготині) та Прип`яті (1:3 у Гребінці).
Зате впевнено виступали головні фаворити. Бородянський «Машинобудівник», наприклад, почергово розгромив команди Борисполя — 5:0, Миронівки — 12:0 та Боярки — 8:0, а «Динамо» з Ірпеня, що готувалося до боротьби за професіональний статус, буквально вирвало в чвертьфіналі перемогу на гостинах у футболістів Києво-Святошинського району.
Виграли фаворити і в півфіналі: «Динамо» завдяки голу В`ячеслава Опанасенка взяло гору над «Колосом» із Гребінок — 1:0, а «Машинобудівник» переміг яготинський «Колос» — 2:0 (м`ячі забили брати Остринські). Тоді ж організатори оголосили, що фінал відбудеться в липня на вишгородському стадіоні.
Однак у перебіг кубкових подій втрутилися справи, тісно переплетені з планами ірпінців, які вели відчайдушну боротьбу в аматорській першості республіки якраз із… бородянцями. Результатом складних переговорів стала домовленість про те, що кубковий фінал пройде в Бородянці у вівторок, 19 липня.
Поєдинок минув за безперечної переваги господарів. На 45-й хвилині лік голам повів Василь Остринський, на 49-й відзначився капітан «Машинобудівника» Олександр Єжаков. І ще в кількох випадках віртуозно зіграв на останньому рубежі воротар ірпінського «Динамо» Олександр Козаченко, у майбутньому — відомий арбітр і працівник ФФУ. Тренував гостей іменитий Віктор Каневський (допомагав йому — Анатолій Молотай), а до складу команди, створеної як резерв київського «Динамо», входили Олександр Суховій (капітан), Сергій Герасимець, Сергій Соботюк, Валерій Кінашенко, Ігор Жердєв, В`ячеслав Мазараті, Володимир Лазоренко, Олег Деревинський… Скільки відомих у майбутньому футбольних імен!..
«Машинобудівник» виграв — 2:1, задіявши такий склад: К.Мироненко — Іваненко, Гергель, Єжаков, О.Мироненко (Глущенко) — Даниленко (Демченко), Сивий, Каплунов (Дзюба), Мариненко — В.Остринський, А.Остринський. Тренер команди — Микола Артюх, начальник — Віталій Пилипенко.
Але за півтора місяця «Динамо» взяло реванш, обігравши «Машинобудівник» у Бородянці з рахунком 3:1, і відкривши собі шлях до другої союзної ліги, проте так і залишившись без обласних турнірних трофеїв…

Немає коментарів:

Дописати коментар