Рекомендована публікація

Фінал Меморіалу Гончаренків + результати групового турніру

середу, 31 грудня 2014 р.

Вітаємо з наступаючими святами!

Бородянська районна федерація футболу щиро вітає усіх із Новим роком та Різдвом Христовим!
Новий Рік відкрив вже двері,
Рік Кози ступив на двір,
Так зустрінь його сміливо,
Щоби щастям він розцвів.
Нехай Коза подарує радість,
Нехай виконає всі мрії твої,
Щоб було все, як треба,
Щоб з щастям були на ти!

Анонс півфіналу Меморіалу В.С.Жиліна-2015


четвер, 25 грудня 2014 р.

Вітаємо Олександра Романькова!

Сьогодні свій день народження відзначає відомий і шанований у нашому районі чоловік - Олександр Романьков, голова суддівського комітету БРФФ.

Без відриву від роботи, він багато років присвятив і фізкультурі - футболу, хокею, іншим видам. Від початку відродження районного чемпіонату став тренером бородянського "Хутора", з яким домінував у районному футболі 2000-х. Відійшовши від тренерства, занявся арбітражем. Нині очолює суддівський комітет федерації.

БРФФ, райДЮСШ, відділ молоді і спорту щиро вітають Олександра Івановича з днем народження і зичать йому щастя, здоров'я і всіляких гараздів!

вівторок, 23 грудня 2014 р.

Слово подяки від вчителя



Згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 06.04.2006 № 270, у роки, що не співпадають із проведенням Всеукраїнського  конкурсу  "Учитель  року"  в  номінації  "Фізична культура" в Україні проводиться конкурс на кращий інноваційний урок фізичної культури та урок фізичної культури з елементами футболу.

Цього року, регіональний(обласний) етап  цього конкурсу закінчився ще на початку жовтня і за його результатами були визначені найкращі вчителі фізичної культури регіонів(областей), серед яких Всеукраїнське журі обрало п’ятьох фіналістів. Право брати участь у фіналі вибороли вчителі Київської, Одеської, Чернівецької областей, міст Харкова та Києва.
Фінальні конкурсні уроки проводилися в Скандинавській гімназії  міста Києва з 11 по 13  листопада, в присутності близько 100 фахівців фізичного виховання і глядачів.

Однією з умов  проведення фінальних уроків було те , що на ознайомлення з учнями журі давало вчителям-конкурсантам не більше однієї години, за яку необхідно було знайти контакт з дітьми та пояснити їм хід уроку, який по своїй структурі є надзвичайно складним і значно відрізняється від звичайного уроку фізичної культури який щоденно проводиться в школі.
В ідеалі, конкурсний урок – це міні-шоу, із застосуванням новітніх технологій та ідей у сфері фізичної культури. Тому стає зрозумілим, що звичайний урок фізкультури з учителем, в якого  є тільки свисток у всеукраїнському фіналі нікому  не цікавий  і перемогти з таким уроком практично  неможливо.

 Однією з головних умов проведення вдалого уроку є те,  щоб ідеї вчителя співпадали з його фінансовими можливостями. Адже запланувати можна багато, а втілити ці ідеї в життя не   просто, адже зарплата вчителя не велика.

Тому чи не найбільшим успіхом вчителя у підготовці до фінальних конкурсних уроків є наявність у нього членів команди і одночасно групи підтримки,  яка надає йому  як методичну так і організаційну та матеріальну допомогу.

Хочу зазначити, що, на диво, у підготовці та проведені двох моїх  уроків Всеукраїнського фіналу  співпало все.  За допомогою небайдужих людей, справжніх професіоналів справи  та патріотів   нашого краю всі мої ідеї втілилися в життя. 

Протягом всього уроку застосовувався комп’ютер і учні на мультимедійній дошці  отримували наочні методичні рекомендації щодо правильного виконання різних вправ.  Також на уроці вдало застосовувався музичний супровід . 

На уроці футболу , однією з ідей, було змагання у виконанні вправ між    командами   чотирьох міст України, які проймали Євро-2012. Через  це, учні на уроці були вдягнені у придбану справжню клубну форму команд «Динамо», «Шахтар», «Металіст», «Карпати». 

Для проведення класичної футбольної вправи,  обведення м’ячем фішок,  були виготовлені   єдині в Україні фішки у вигляді 12 фігур видатних футболістів у повний зріст і діти під час уроку  із захопленням обводили Мессі,  Роналдо, Шевченка, Бекхема та  інших зірок світового футболу.
Вперше в Україні на уроці фізкультури були   застосовані  18  крокомірів, які дали змогу визначити рухливість учнів протягом уроку. Дітям було надзвичайно цікаво  дізнатися скільки кроків вони пройшли протягом підготовчої, основної та  заключної частини  уроку, а найрухливіші  хлопчик і дівчинка протягом всього уроку пройшли близько 3500 кроків, що здивувало навіть поважне журі.

Надзвичайно серйозною проблемою  на уроках фізкультури в школах є перевантаження учнів фізичними вправами та пов’язані з цим трагічні випадки . Практично, протягом уроку, вчитель не в змозі проконтролювати на 100% самопочуття всіх учнів, а самостійне  вимірювання учнями частоти сердечних скорочень(ЧСС),  особливо в молодших класах відбувається здебільшого формально.

Для вирішення цієї глобальної проблеми  учням для конкурсного уроку було придбано сучасні пульсометри, які миттєво вимірюють ЧСС з точністю електрокардіограми і передають показники пульсометрії на годинник, що розташований на руці учня. Однією з переваг пульсометра є можливість встановлення на ньому  певної межі навантаження, припустимо, 130 ударів серцевих скорочень за хвилину для учнів спецмедгрупи, після перевищення яких, у пульсометра спрацьовує сигналізація і вчитель, почувши сигнал, приймає відповідні заходи щодо зниження навантаження. Застосування пульсометра та встановлення межі допустимих сердечних скорочень за хвилину дає змогу безпечно займатися на уроці фізкультури як учням основної, так і підготовчої та спеціальної медичної групи, яка раніше просто спостерігала за тим, що відбувається на уроці. Вартість одного пульсометра не дешева, близько 850 грн., але вона незрівнянно мала  у порівнянні з вартістю життя дитини.


Ще однією із нових  ідей, що  вперше були застосовані в Україні під час інноваційного уроку фізичної культури, є  новий для України вид спорту  під назвою КОРФБОЛ, який  є надзвичайно поширений в усьому світі.  З КОРФБОЛУ  вже багато років проводять чемпіонати Європи і світу, двічі КОРФБОЛ був показовим видом спорту на олімпійських іграх, а в Україні про нього майже нічого не знають.

В межах однієї статті про все не розкажеш, але найголовнішим  залишається те,   що в фіналі Всеукраїнського конкурсу у нас дійсно була єдина команда однодумців, у якій кожен зробив все можливе, щоб достойно представити Київську область у Всеукраїнському фіналі. У нас була команда, яка хотіла перемогти, команда, яка знала як перемогти , команда яка перемогла .

Тому  щиросердечно хочу подякувати  за велику підтримку і допомогу в підготовці до фіналу Всеукраїнського конкурсу на кращий урок фізичної культури з елементами футболу та інноваційного уроку фізичної культури  голові  Бородянської районної державної адміністрації Федорченку С.М., депутату Київської обласної ради Єрку Г.М., начальнику відділу освіти Бородянської районної державної адміністрації Кухар В.І., начальнику районного методичного кабінету Кукілевській В.М., директору Клавдіївської ЗОШ  Кулінському В.В., завучу Клавдіївської ЗОШ Барановській І.В., приватному підприємцю Степаненко А.П. а також доценту кафедри управління освітою Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, кандидату педагогічних наук Лакізі О.М. та завідувачу навчально –методичного кабінету фізичної культури та допризовної підготовки КІОПОПК Качуровському В.С.
Ця перемога є нашою перемогою, ця перемога є перемогою кожного з Вас!

З великою вдячністю і повагою,
абсолютний переможець
 Всеукраїнського конкурсу
на кращий  урок фізичної культури
з елементами футболу та інноваційного
 уроку фізичної культури 2014 року                                 В.В.Зелінський

неділю, 21 грудня 2014 р.

VI Меморіал Гончаренків виграла ФК "Бородянка"

Сьогодні у Пісківці на базі ФК "Рубін" відбувся фінальний етап VI турніру пам'яті футбольної династії Гончаренків. Нагадаємо, цей турнір традиційно проходить у грудні в Бородянському районі. Раніше відбулися зональний та півфінальний етапи розіграшу 2014 року.

За результатами двох попередніх етапів до фінальної пульки потрапили чотири команди, матчі котрих судили Василь Гаращенко та Петро Саханда. У першому півфінальному матчі відбулася справжня спортивна драма - з рахунком 5:4 ФК "Пісківка" переграла немішаївську "Хортицю-1". Друга гра, можливо, й віщувала свою інтригу, однак у підсумку завершилася розгромом. ФК "Бородянка" з рахунком 9:2 здолала ФК "Здвижівка", причому, у складі команди, котра програла, було зафіксовано відразу два швидких автоголи.

У матчі за третє місце "Хортиця-1" здолала здвижівців з рахунком 5:3. А в фінальному матчі трофей розіграли ФК "Бородянка" та ФК "Пісківка". Бородянці, котрі втретє поспіль дісталися до фіналу цього турніру, розгромили пісківців з рахунком 8:0. Забивали Олександр Шома (3, 20), Андрій Легоцький (9, 39), Дмитро Юрченко (8), Тарас Домбровський (24), Михайло Юрченко (34), Микита Гаркуша (40). Тож вдруге в історії трофей завоювала команда з райцентру. 

Після завершення фінальної зустрічі до учасників та гостей турніру звернулися почесні гості - ветеран пісківського футболу Леонід Лавриненко, представник ФК "Бородянка", найстарший учасник турніру та друг родини Гончаренків Віталій Мариненко, а також Тетяна Гончаренко - вдова Г.П.Гончаренка. З їхніх рук отримали індивідуальні призи найкращі гравці команд-учасниць фіналу - пісківець Сергій Володін та бородянець Олександр Шома. Останній, капітан ФК "Бородянка", прийняв і прекрасний кубок команді-переможниці. У складі ФК "Бородянка" тріумфаторами турніру стали: Олександр Яценко, Микита Осташевський, Михайло Юрченко, Дмитро Юрченко, Микита Гаркуша, Сергій Романьков, Олександр Саган, Тарас Домбровський, Андрій Легоцький, Геннадій Фурт, Віталій Мариненко, Віталій Пісковець, Олександр Шома, Дмитро Науменко (організатор).

На цьому трофеї, виготовленому за спеціальним замовленням Бородянської районної федерації футболу, зображені троє гідних людей. Григорій Потапович Гончаренко - ветеран районного спорту, один із фундаторів нашої райДЮСШ, чоловік, котрий дав путівку у спорт не одному поколінню наших спортсменів. Сергій Григорович Гончаренко - один із найвидатніших футболістів в історії нашого районного спорту, котрий провів 300 матчів у чемпіонатах України, відзначившись 28 голами (у складі таких команд, як ЦСКА Київ, "Кривбас", "Металург" Маріуполь, "Нива" Тернопіль, "Карпати" Львів, "Зоря" Луганськ, "Волинь" Луцьк, "Актобе" Казахстан, а також бородянська "Система-Борекс"). А також маленький Сергій Сергійович Гончаренко, який був дуже перспективним юним футболістом, але загинув в автокатастрофі разом зі своїм дідусем - як за два роки до того - і його батько...

Меморіал футбольної династії Гончаренків - це той почесний обов'язок футболу Бородянщини, який ми несемо перед пам'яттю цих людей, перед поглядом їхніх рідних, близьких та друзів, перед історією нашого краю. Цей турнір традиційно завершує футбольний календар року в нашому краї, віншує його й підсумовує.

Наостанок нагадаємо попередніх лауреатів турніру.
2008 - ФК "Залісся" (переграли у фіналі "Хутір" - 2:1)
2009 - Ветерани (переграли у фіналі "Надію" - 2:0)
2010 - "Рубін" (переграли у фіналі ветеранів - 1:0)
2011 - Ветерани (переграли у фіналі "Рубін" - 3:1)
2012 - ФК "Бородянка" (переграли у фіналі "Рубін" - 1:0)
2013 - ФК "Майданівка" (переграли у фіналі ФК "Бородянка" - 2:1)
2014 - ФК "Бородянка" (переграли у фіналі ФК "Пісківка" - 8:0)

Бородянська районна федерація футболу висловлює вдячність відділу освіти РДА та ГО "Пісківка - спортивний центр" за допомогу в проведенні турніру та надання полів. Дякуємо футболістам, тренерам, суддям, вболівальникам за участь у нашому турнірі та інтерес до районного футболу!